Hier help ik u op weg met het installeren van Ubuntu. Eerst moet u echter nog kiezen welke versie van Ubuntu u het best kunt gebruiken. Dit zijn slechts twee stappen, waarna u direct met de installatie wordt verder geholpen.
1. De 32-bits-versie of de 64-bits-versie?
Ubuntu raadt standaard 64 bits aan, dit werkt op ieder systeem, dus dat is ook mijn advies. Het is ook de standaard optie bij het downloaden.
Het verschil zit hem in de hoeveelheid werkgeheugen die u heeft (RAM-geheugen). Vanaf 4GB kunt u niet meer alles gebruiken met de 32 bits versie. Linux heeft hier echter wel een oplossing voor, de zogenaamde PAE-kernel. Men heeft speciale aanpassingen gemaakt voor 32-bits-kernels. De kernel is het hart van het besturingssysteem. Een PAE-kernel heeft geen last van het zogenaamde geheugengat, en kan zelfs maximaal 64 GB RAM-geheugen bedienen! Wanneer 32-bits-Ubuntu bij de installatie meer dan 3 GB RAM-geheugen ziet, installeert hij automatisch de PAE-kernel. In de praktijk werkt de 64 bits versie tegenwoordig beter, deze werkt ook gewoon op systemen met minder dan 4GB aan geheugen.
2. De oudere LTS-versie (18.04) of de nieuwste gewone versie (bijvoorbeeld 18.10)?
In april 2016 is 16.04 Xenial Xerus verschenen. Dat is een zogeheten LTS-versie, als u meer wilt weten over LTS versies, verwijs ik u hierheen. De nieuwere Ubuntu versie, bijvoorbeeld 16.10 Yakkety Yak die in oktober 2016 uitkomt, is geen LTS-versie, maar een gewone versie. De gewone versies zijn goed, maar de LTS is stabieler. De LTS-versie is namelijk extra stabiel en extra betrouwbaar gemaakt, want deze releases zijn mede ontworpen voor de zakelijke markt. Ook word de normale versie maar 9 maanden ondersteunt, over het algemeen zal de LTS versie dus beter bij de gemiddelde gebruiker passen.
Met deze informatie kunt u een veilige keuze maken, en dan kunnen we nu door naar het downloaden van Ubuntu!