Opstarten vanaf USB stick

We beginnen met de computer op te starten vanaf uw net gemaakte USB stick. Hiermee kunt u Ubuntu uitproberen zonder ook maar iets aan uw computer te verwijderen, of deze uiteraard gewoon installeren. Stop de USB stick in de computer, en haal alle andere eventuele USB sticks en harde schijven eruit. Start de computer vervolgens op. Als uw computer niet vanzelf vanaf de CD of uw USB stick opstart, kan het wat lastiger worden.

Een BIOS chip

Indien uw laptop is geleverd met Windows 8 of nieuwer, moet u eerst de BIOS starten. De BIOS is het meest lage niveau opslagmedium op uw computer, wat een aantal basisinstellingen van uw computers bevat. Hier moeten we de optie 'secureboot' gaan uitzetten. Eerst moet u weten hoe u in uw BIOS komt. Meestal staat dit direct aangegeven nadat u uw computer opstart. Vaak is het echter de 'DEL' toets, of 'F12'. Werkt dit niet, kijk dan in de handleiding van uw PC.
De meeste BIOS'en werken uitsluitend met de pijltjes toetsen en ENTER. Zoek de optie secureboot door de pijltjes toetsen naar rechts te drukken, selecteer de optie, druk op ENTER en selecteer uit. Vervolgens moet u naar de 'boot' instellingen. Hier moet u de optie USB-stick (of iets in die trand) op de eerste plek zetten waarvanaf gestart wordt. Ga vervolgens naar exit, en kies voor 'Save en Exit'.

Na dit alles te hebben gedaan, kunt u de USB-stick in de computer steken, en kunnen we verder gaan met het starten! Als u alle instellingen in de BIOS goed heeft ingesteld, start de PC nu vanzelf op vanaf uw USB stick en krijgt u onderstaand scherm te zien.

Als Ubuntu net start, verschijnt dit scherm. Druk op de spatiebalk.


Kies vervolgens voor Nederlands.


Kies 'cdrom op fouten controleren'. Ook al heeft u Ubuntu vanaf een USB-stick opgestart, volg deze stap!


Ubuntu controleert zichzelf op fouten.


Hij is klaar, in dit geval zijn er geen fouten gevonden en kunnen we verder. Wel fouten? Downlooad dan het bestand opnieuw en maak de USB opnieuw aan. Druk op ENTER om de pc te herstarten.


Laat Ubuntu nu gewoon starten.


We zijn op het bureaublad en kunnen verder!


Nu kunnen we verder met Ubuntu echt installeren!