Extra Software

Zoekt u meer software voor uw PC, die u wel onder Windows had maar op Ubuntu niet aan de praat krijgt? Hieronder heb ik een lijstje samengesteld van veelgebruikte programma's die standaard helaas niet te downloaden zijn via het softwarecentrum!

Wine HQ Logo
Window's programma's

Window's programma's, bestanden die eindigen op '.exe' werken standaard niet onder Ubuntu. Gelukkig is er software waarmee veel programma's toch werken. Deze software heet Wine, en wordt gemaakt, onderhouden en constant verbeterd door honderden vrijwilligers. Deze software is wel gewoon gratis te downloaden via het softwarecentrum. Let wel dat deze software niet alle programma's vlekkeloos draait, voor een lijst met bekende programma's en of ze werken of niet kunt u hier kijken.
Nadat u Wine heeft geïnstalleerd kunt u met de rechtermuisknop op het .exe bestand klikken, en vervolgens op openen met Wine. Met een beetje geluk werkt het programma dan wel!

Spotify Logo
Spotify

Spotify kan tegenwoordig gewoon gevonden worden in het softwarecentrum. Zo installeert je het makkelijk en wordt het voortaan automatisch geupdatet!

Steam

Als je wel eens games speelt heb je vast ook gehoord van Steam, of misschien zelfs wel SteamOS, wat een Linux distributie is! Om Steam de eerste keer te starten moet je naar de website van Steam gaan en daar het installatiebestand downloaden. Klik erop, en installeer het via het softwarecentrum. Als je vervolgens Steam uitvoert downloadt het programma zelf de rest van de benodigdheden, en updaten gaat voortaan ook automatisch!

Google Chrome Logo
Google Chrome

Een alternatieve browser voor Firefox, gemaakt door Google. U kunt het hier downloaden, selecteer het .deb formaat voor Ubuntu.

Google Earth

Bekijk de hele wereld, de maan en de planeet Mars vanuit je luie stoel! Hier te downloaden.
Zo te installeren: Open de map waar u het bestand naar toe gedownload heeft. Klik met de rechtermuisknop op GoogleEarthLinux.bin. Kies voor 'Met andere toepassing openen...'. Druk op het pijlte bij 'Gebruik een aangepaste opdracht'. Typ 'sh' en druk op 'OK'. Tip: Gebruik 'gksudo sh' in plaats van 'sh' om Google Earth voor meerdere gebruikers te installeren.

Tips zijn welkom!

Mis je nog software, of weet je zelf nog een handig programma? Zet een reactie in het gastenboek!
Ook kun je eens in deze Flathub store kijken (Engels).