LinuxGNU

U heeft vast wel eens over Linux gehoord. Meestal zegt men dat het erg instabiel is en er grote problemen met drivers zijn. Tegenwoordig is dit veel minder, zeker met Ubuntu. Ubuntu heeft namelijk zeer veel standaard meegeleverde drivers.

En heeft u nog nooit over Linux gehoord, of snapt u het niet, dan leg ik het hieronder nog een keer uit. Linux is een besturingssysteem. Je kan het dus gebruiken in plaats van of naast bijvoorbeeld Windows XP, Vista, 7 maar ook naast MacOSX.

Tux, de mascotte

Linux is één van tientallen UNIX-varianten. Hierdoor draaien UNIX applicaties onder Linux. UNIX is ook zeer geschikt als server, niet alleen voor de desktop PC. Ook Mac computers draaien onder de motorkap op UNIX.

Elk besturingssysteem heeft voordelen en nadelen. Linux is erg stabiel en flexibel, en ook behoorlijk gebruikersvriendelijk, hoewel er hier en daar nog wel eens een steekje los zit. Maar is dat bij Windows dan niet. Nee zult u waarschijnlijk denken. Maar dat komt omdat u niet beter weet dan Windows te gebruiken.

Linux heeft ook een eigen mascotte, het is een pinguin en men noemt hem Tux. Een plaatje van Tux ziet u hiernaast.


Maar ik zie ook wel eens GNU/Linux staan, waarvoor is dat?

Eigenlijk is het hetzelfde, alleen sommige mensen noemen Linux liever zo. Waarom zult u u afvragen, dat komt omdat Linux onderdelen van het GNU-project gebruikt. En omdat veel Linuxdistributies belangrijke onderdelen uit GNU halen, geven sommige gebruikers en ontwikkelaars de voorkeur aan de naam GNU/Linux.

Kort samengevat is het GNU project gestart om een vrij besturingssysteem te maken. Het is in 1984 gestart door Richard Stallman. Een vrij bestringssysteem houd in dat iedereen bepaalde rechten heeft om de broncode te bestuderen, wijzigen en opnieuw te verspreiden. De broncode van een programma is als het ware een motor voor een auto.

Er zijn vele verschillende Linux distro's
Maar welke Linux versie moet ik nou kiezen?

Er zijn zoveel verschillende Linux varianten, op Distrowatch krijgt u een overzicht van de meest gebruikte Linux distrubuties.

Distrowatch bied een overzicht van de meest gebruikte distributies. Maar u kent die namen allemaal niet! Hoe kiest u nou de beste distributie die bij u past? Daarvoor heeft Zegenies Studios een handige enquete voor gemaakt. U vult een paar vragen in en aan de hand van uw antwoorden geeft de computer advies over de distributie die het beste bij u past! Klik hier voor de enquete.


Meer weten hoe Ubuntu aan zijn naam komt, of over de belofte erachter? Kijk snel verder!